p Η Κοίμηση της Θεοτόκου στο παρεκκλήσιο της Αγίας Άννης σε αγιογράφηση Γεωργίου Κόρδη.

u  Οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός μετά της μητρός αυτών Θεοδότης. (δια χειρός Φωτίου Κόντογλου, 1949)

καλούμενη Καστάνιτζα μετά δε ταύτην απέρχεται και εις όευτέραν κώμην, λεγόμενα Ζίντζινα είτα εις ναόν των Αγ. Αναργύρων".

Εισερχόμαστε στον πλακόστρωτο αΰλειο χώρο της Μονής. Οι νέοι σε ηλικία μοναχοί μας υποδέχονται με μεγάλη ευγένεια. Απέναντι μας δεσπόζει το ασβεστοχρισμένο και πλακοσκέπαστο Καθολικό με τον τροΰλλο του. Στη μακρά και περιπετειώδη ιστορία της Μονής το Καθολικό καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας και συγκεκριμένα το 1611.

Ο Τ. Γριτσόπουλος περιγράφει ως εξής τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία: "Μονόχωρος, σταυροειδής, τρονλλαίος άστνλος ναός τρίκογχος".

Ο Σ. Καργάκος συμπληρώνει, ότι ο ναός ακολουθεί τα βασικά χαρακτηριστικά της υστεροβυζαντινής αρχιτεκτονικής. Στα χρόνια της ακμής του Βυζαντίου το κΰριο στοιχείο ήταν η τάση προς το ΰψος. Ενώ στα χρόνια της τουρκοκρατίας, που η Χριστιανοσύνη νοιώθει αδύνατη, οι στέγες και οι θόλοι των εκκλησιών χαμηλώνουν, ο χώρος μικραίνει και η εκκλησία γίνεται ζεστή αγκαλιά, που θα θερμάνει τους πιστούς στις παγωμένες μέρες της σκλαβιάς.

Η κτητορική επιγραφή εντός του ναοΰ αναφέρει ότι ιστορήθηκε το 1621 και υπογράφεται από τον κορυφαίο αγιογράφο της

 

οικογένειας Κακαβάδων, Δημήτριο Κακαβά. Τα θέματα είναι περισσότερα από 100 και καλύπτουν όλες τις επιφάνειες των τοίχων από το δάπεδο ως την οροφή.

Το 1685 η Μονή πλήττεται τόσο από τους Ενετούς του Μοροζίνι όσο και από τους Τούρκους, καταφέρνει όμως και πάλι να ανασυγκροτηθεί. Το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1711 πιστοποιεί την δεύτερη περίοδο της ακμής της. Από τον 17ο αιώνα ως την απελευθέρωση λειτουργεί συστηματικά Κρυφό Σχολειό, ενώ η συνολική προσφορά της Μονής στον Αγώνα είναι σημαντικότατη. Δυστυχώς από τους παλαιούς και πολύτιμους μοναστηριακούς θησαυρούς δεν διασώθηκε τίποτε. Οι περισσότεροι λεηλατήθηκαν κατά την επιδρομή των ναζιστικών στρατευμάτων τον Νοέμβριο του 1943.

Ο τελευταίος ηγουμενεΰων της Μονής, Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Γρουμπός, ζώντας ασκητικά και ολομόναχος, έδωσε με την αγιότητα του βίου του νέα πνευματική αίγλη στο Μοναστήρι. Επί πλέον αναστήλωσε το κωδωνοστάσιο του Καθολικού, έκτισε το παρεκκλήσι των Αγ. Αποστόλων με εικόνες του Φώτη Κόντογλου και έκτισε τον ναό της Αναλήψεως του Σωτήρος στην κορυφή της Σταματήρας. Μετά την κοίμηση του το

 < Prev  Next >