1964 η Μονή μένει χωρίς μοναχούς και παρακμάζει. Να όμως, που η ιστορική συνέχεια των 11 αιώνων δεν έμελλε να λήξει έτσι άδοξα. Το 1991, χάρη στη μέριμνα του Μητροπολίτου Ευσταθίου αλλά και του λάκωνα φιλόλογου και συγγραφέα Σαράντου Καργάκου,, εγκαθίσταται στη Μονή μια νέα μοναστική αδελφότητα με καθηγοΰμενο τον Αρχιμανδρίτη Πάμφιλο, που πλαισιώνεται από νέους και μορφωμένους μοναχούς. Εκτός από την πνευματική αναγέννηση σηματοδοτείται μια νέα, λαμπρή περίοδος ακμής. Ανοικοδομείται εκ βάθρων η ανατολική πτέρυγα με πέτρινα παραδοσιακά κτίσματα, όπως το παρεκκλήσιο της Αγίας Άννης, το αρχονταρίκι, η βιβλιοθήκη και επιβλητικός πύργος. Δημιουργούνται νέοι λειτουργικοί χώροι, όπως η τράπεζα, το συνοδικό, το πορταρίκι, το παρεκκλήσιο Εισοδείων της Παναγίας της Αγίας Αικατερίνης.

Με ευγενή δωρεά του Ιδρύματος "Σταΰρος Νιάρχος" αντικαθίστανται οι παλιές στέγες και προοδεύει κτιριακά η βιβλιοθήκη. Πλησίον του χώρου της Μονής κατασκευάζονται εκ βάθρων το κάθισμα του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος στο παλιό αλώνι, το εξωκκλήσι του Γενεθλίου του Προδρόμου στον κέδρο και το Βαπτιστήριο του Αγίου Νεκταρίου κοντά στο Κοιμητήριο. Συντη-ροΰνται οι αξιολογότατες τοιχογραφίες του 1621 στο Καθολικό και αγιογραφείται το Παρεκκλήσιο των Αγίων Αποστόλων από τον π. Νικόλαο Πάνο και της Αγίας Αννας με την τράπεζα από τον αγιογράφο Γεώργιο Κόρδη. Έχουμε την εξαιρετική τΰχη να θαυμάσουμε όλες αυτές τις κοσμογονικές αλλαγές συνοδευόμενοι από τον Αρχιμανδρίτη Πάμφιλο. Και θα μπορούσαμε ακόμη να γράψουμε πολλά και εγκωμιαστικά για το θεάρεστο έργο που επιτελείται, αν δεν σεβόμασταν την ταπεινοφροσύνη του μοναχού.

Η Ιερά Μονή τιμάται την 1η Νοεμβρίου στη μνήμη των Αγ. Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού και στη μητέρα τους Θεοδότη, των εκ της Μ. Ασίας καταγόμενων.

Πανηγυρίζει όμως και την 1η Ιουλίου στην εορτή των Αγ. Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού των εκ Ρώμης, λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών τον Νοέμβριο. Η Μονή είναι ανοικτή από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου εκτός από το διάστημα 12:00 το μεσημέρι έως 16:00 το απόγευμα.

Το τηλέφωνο είναι: 27310 73225 και η ταχ. δ/νση: Ιερά Μονή Αγ. Αναργύρων Πάρνωνος Τ.Θ. 74, 23100, Σπάρτη.

 

t  Εσωιερικό του Καθολικού με τμήμα του περίφημου ξυλόγλυπτου τέμπλου. Φιλοτεχνημένο από τον ιερέα Ιωάννη Σφύρικα το 1711, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της Μονής.

 

< Prev   Next >